Pytanie do ogarnietego księgowego :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sebastian
    Rider
    • 2004
    • 412

Pytanie do ogarnietego księgowego :)

tak na marginesie, jestem ciekaw czy w O3 tez będzie widoczny ten sam problem...trochę szkoda, że przez tyle lat nie potrafią sobie poradzić z taką błahostką :|
    RS BLUE
  • Samiec
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 4287
    • Octavia I (1U2)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Pytanie do ogarnietego księgowego

Może jest w śród nas jakiś księgowy.
    Potrzebuje informacji w swojej sprawie.

Kupiłem swoją octavie na fakturę na spółkę cywilną, zarejestrowana na osoby prywatne(mnie i brata wspólników sc).
    Spółkę po jakimś czasie zawiesiliśmy. Po jakiś 22-23 miesiącach 08/2013 miałem wypadek.
    Szkoda całkowita, skorzystałem z AC, ubezpieczyciel wypłacił kwotę na konto w tym samym miesiącu. W następnym miesiącu firma została ostatecznie zamknięta 09/2013.
    Moja księgowa każe odliczyć wypłatę z AC jako przychód firmy w PIT.
    Auto finalnie nadal jest w naszym posiadaniu, tylko jako karoseria.
    W sumie nurtuje mnie pytanie, czy to na pewno jest mój przychód/dochód(zero kosztów w firmie). Jako firma zawieszona nie wzbogaciłem się, bo auto zostało uszkodzone i powiedzmy, że wypłata z AC pozwoliła by je naprawić i doprowadzić do stanu z przed wypadku.
    Więc powinienem płacić podatek teraz, czy dopiero po sprzedaniu auta(wraku/karoserii) powinienem odprowadzić podatek?
    TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• hubert78
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1576

Twoja księgowa ma rację

Komentarz

• leszekmw
        RS
        • 2005
        • 5356

podepnę się z innym pytaniem , ale tez do księgowego :wink:
        auto prywatne wciągnięte w środki trwałe 3 miesiące temu , teraz chce je przedać i żeby nie płacić różnych podatków podobno moge je przekazać powrotem na użytek prywatny..
        w każdym bądź razie coś w tym stylu.. czy da sie tak zrobić , bo podobno sie da tylko zależy od interpretacji.
        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
        GVI 1.4TSI
        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• zajas
          Rider
          • 2009
          • 631

Zamieszczone przez leszekmw
          auto prywatne wciągnięte w środki trwałe 3 miesiące temu , teraz chce je przedać i żeby nie płacić różnych podatków podobno moge je przekazać powrotem na użytek prywatny..
          rozumiem że również je amortyzowałeś?
          jeśli tak to:
          -wyprowadź z ewidencji (oświadczenie)
          -zrób darowiznę na kogoś z rodziny (I grupa podatkowa)
          -ten ktoś po 6 miesiącach sprzedaje ruchomość bez wykazywania przychodu z tej sprzedaży

Komentarz

• kazik4x4
            RS
            • 2008
            • 2728

Re: Pytanie do ogarnietego księgowego

Zamieszczone przez Samiec
            W sumie nurtuje mnie pytanie, czy to na pewno jest mój przychód/dochód(zero kosztów w firmie). Jako firma zawieszona nie wzbogaciłem się, bo auto zostało uszkodzone i powiedzmy, że wypłata z AC pozwoliła by je naprawić i doprowadzić do stanu z przed wypadku.
            Więc powinienem płacić podatek teraz, czy dopiero po sprzedaniu auta(wraku/karoserii) powinienem odprowadzić podatek?
            Biorąc do ręki pieniądze z AC wzbogaciłeś się bo je wziąłeś do ręki a nie na cel naprawy. Gdybyś te pieniądze wydał na naprawę rzecz jasna potwierdzoną fakturami/rachunkami/umowami o dzieło to by nie było problemu.
            A tak te pieniądze traktowane są tak jakbyś sprzedał auto które było środkiem trwałym, a pieniądze ze sprzedaży środka trwałego stanowią przychód.

Komentarz

• Samiec
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 4287
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Re: Pytanie do ogarnietego księgowego

Zamieszczone przez kazik4x4
              Biorąc do ręki pieniądze z AC wzbogaciłeś się bo je wziąłeś do ręki a nie na cel naprawy. Gdybyś te pieniądze wydał na naprawę rzecz jasna potwierdzoną fakturami/rachunkami/umowami o dzieło to by nie było problemu.
              A tak te pieniądze traktowane są tak jakbyś sprzedał auto które było środkiem trwałym, a pieniądze ze sprzedaży środka trwałego stanowią przychód.
              A faktury za naprawę na kogo musiały by być wystawione.
              Firma była zawieszona, księgowa twierdziła, że nie można wziąć i odliczyć kosztów na firmę.
              Jak bym wziął na siebie i brata fakturę/rachunek itd na kwotę z AC, w usłudze był by wyszczególniony nr rej i VIN, mógłbym w tedy nie płacić tego podatku?

Komentarz

• hubert78
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1576

Szkoda całkowita, skorzystałem z AC, ubezpieczyciel wypłacił kwotę na konto w tym samym miesiącu. W następnym miesiącu firma została ostatecznie zamknięta 09/2013.
                [ Dodano: Pon 03 Mar, 14 20:06 ]
                Firma była zawieszona, księgowa twierdziła, że nie można wziąć i odliczyć kosztów na firmę.
                [ Dodano: Pon 03 Mar, 14 20:07 ]
                To jak było dokładnie ?

Komentarz

• Samiec
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 4287
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez hubert78
                  [ Dodano: Pon 03 Mar, 14 20:06 ]
                  [ Dodano: Pon 03 Mar, 14 20:07 ]
                  To jak było dokładnie ?
                  Było jak powyżej w trakcie zawieszenie, przed zamknięciem księgowa mówiła, że w stanie zawieszenia nie mogę nic brać na firmę.
                  Obecnie firma jest zamknięta od września 2013.

Komentarz

• hubert78
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1576

Samiec,
                    Jeszce raz napiszę Twoja księgowa ma rację, MUSISZ zapłacić dochodowy od odszkosdowania

Od powyższego natomiast napewno nie płacisz dochodowego więc i tak jesteś dużo na plusie niż zwykły "kowalski" więc nie kombinuj za bardzo

Komentarz

• kazik4x4
                      RS
                      • 2008
                      • 2728

Samiec, jeśli chcesz po koleżeńsku usłyszeć, że twoja księgowa się myli to niestety nie usłyszysz tego.

Komentarz

• Samiec
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 4287
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Samiec, jeśli chcesz po koleżeńsku usłyszeć, że twoja księgowa się myli to niestety nie usłyszysz tego.
                        Tego akurat nie chcę usłyszeć. :P
                        Lepiej się upewnić niż zapłacić niepotrzebnie. Moja księgowa w okresie współpracy kilka "kwiatków" uczyniła więc sprawdzam. :roll:

[ Dodano: Wto 04 Mar, 14 08:56 ]
                        Zamieszczone przez hubert78
                        Samiec,
                        Jeszce raz napiszę Twoja księgowa ma rację, MUSISZ zapłacić dochodowy od odszkosdowania

Od powyższego natomiast napewno nie płacisz dochodowego więc i tak jesteś dużo na plusie niż zwykły "kowalski" więc nie kombinuj za bardzo
                        No to trzeba jednak zabulić :|
                        A co do bycia "dużo na plusie" to nie tak słodko to wygląda, bardziej powiedziałbym, że wychodzę na zero. :roll:

Komentarz

• natash
                          RS
                          • 2011
                          • 2599

Też się podapne.

Żona była na bezrobotnym oraz dostała pieniądze od syndka upadającej firmy, teraz przy rozliczeniu rocznym wyszło, że ma do zapłacenia 2k podatku. Czy ktoś wie czy moge wymusić na PUP i syndyku dopłacanie zaniżonych zaliczek za podatek, płcili się okazało groszę zamiast set złotych? Czy już niemożna z tym nic zrobić i pozostaje tylko zapłacić. Ale jeżeli ta druga opcja, to to jest chyba jakieś oszustwo od strony "pracodawcy", bo to na nim spoczywa obowiązek opłacenia podatku.

Komentarz

• kazik4x4
                            RS
                            • 2008
                            • 2728

Zamieszczone przez natash
                            Też się podapne.

Żona była na bezrobotnym oraz dostała pieniądze od syndka upadającej firmy, teraz przy rozliczeniu rocznym wyszło, że ma do zapłacenia 2k podatku. Czy ktoś wie czy moge wymusić na PUP i syndyku dopłacanie zaniżonych zaliczek za podatek, płcili się okazało groszę zamiast set złotych? Czy już niemożna z tym nic zrobić i pozostaje tylko zapłacić. Ale jeżeli ta druga opcja, to to jest chyba jakieś oszustwo od strony "pracodawcy", bo to na nim spoczywa obowiązek opłacenia podatku.
                            Chyba tu nie jest nic do ruszenia. Na 99% jest wszystko OK z zaliczkami bo:
                            - syndyk najpierw reguluje zobowiązania wobec Urzędu Skarbowego - nie ma możliwości, żeby zapłacił mniej niż to było wyliczone na podstawie deklaracji PIT4.
                            Księgowa sprawdza jaką pensję miała żona, szykuje kwotę do wypłaty, sprawdza jakie zaliczki powinny być potrącone i je potrąca, a na koniec wypłaca tyle ile się należy.
                            Więc upada sprawa "wymuszenia dopłacenia".

A ja jakie lata otrzymała zaległe wynagrodzenie??

Bo inną kwestią może być to, że wspomniane pieniądze należały się jej za np. lata 2011, 2012 a dostała je w 2013 roku, więc tu się jako dochód sumują pieniądze otrzymane od pracodawcy/ZUS jak jest na macierzyńskim w roku 2013 z pieniędzmi otrzymanymi za lata 2011 lub 2012 i stąd wychodzi taki a nie inny dochód.
                            Ale skoro tych pieniędzy żona nie dostała w latach 2011, 2012 to od nich podatku nie zapłaciła, otrzymała je w 2013 więc zapłaci teraz - nic w przyrodzie nie ginie.

Komentarz

• Samiec
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 4287
                              • Octavia I (1U2)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Ale skoro tych pieniędzy żona nie dostała w latach 2011, 2012 to od nich podatku nie zapłaciła, otrzymała je w 2013 więc zapłaci teraz - nic w przyrodzie nie ginie.
                              Na moje to ginie... :roll:
                              Odliczając podatek za 3 lata w jednym roku musi zapłacić więcej podatku niż gdybyśmy odliczali go sukcesywnie co rok. Bo w każdym roku jest kwota wolna od podatku.

Komentarz

• kazik4x4
                                RS
                                • 2008
                                • 2728

Na moje to ginie... :roll:
                                Odliczając podatek za 3 lata w jednym roku musi zapłacić więcej podatku niż gdybyśmy odliczali go sukcesywnie co rok. Bo w każdym roku jest kwota wolna od podatku.
                                No to jest jasne, tak samo jak np. przypadek w którym pieniądze otrzymane od syndyka razem z pieniędzmi z wynagrodzenia za obecną pracę mogą dać taką kwotę którą przekroczymy kolejny próg podatkowy co rzecz jasna wiąże się z wyższą stawką podatkową.

Komentarz

Pracuję...